Filozófiám

Szerencsésnek mondhatom magam, mert egészséges vagyok, de ez vajon tényleg szerencse? Genetika? Szerintem ÉLETMÓD! Az egészség hivatalos fogalma a testi-lelki-szociális EGYENSÚLY. A természetgyógyászat holisztikus megközelítése egy betegség kapcsán pont erre az egyensúlyra fekteti a hangsúlyt. Ha a te életedben valami nincs egyensúlyban, nem érzed jól magad a munkahelyeden, a magánéletedben, a környezetedben, ahol élsz, elnyomod az érzéseidet és a vágyaidat, túl sokat dolgozol és túl keveset pihensz, még enni sincs időd, nemhogy sportolni. VÁLTOZTASS! Sosincs későn!!!

  • Tedd át a hangsúlyt a megelőzésre!
  • Adj esélyt az alternatív gyógymódoknak!
  • Bízz a szervezet öngyógyító erejében!
  • Adj hálát minden nap, azért amid van!

„Ételed legyen orvosságod és orvosságod legyen ételed!” (Hippokratész)

Az egészséges életmód a megfelelő időben fogyasztott megfelelő ételek, a rendszeres egyénre szabott testmozgás és a lelki egészség és pihenésre, kikapcsolódásra fordított idő egyensúlyában rejlik. Egy egészséges életmóddal pedig meghosszabbítható az élettartamunk, fenntartható az egészségünk vagy egy kialakult betegség lefolyása enyhébbé válik.

Az ősi hagyományok többsége hisz abban, hogy az étel orvosság és hogy a természetben megtalálhatjuk az egészség és a gyógyulás kulcsát. De melyek azok az ételek, amiket ennünk kell? Melyik a legjobb étrend az optimális egészség elérése érdekében? Véleményem szerint a változatos és kiegyensúlyozott étrend az egyént figyelembe véve. Jó minőségű és nem túlzott mennyiségű táplálék rendszeres és megfelelő időben történő elfogyasztása a kulcs. Az egészséges táplálkozás tulajdonképpen nem más, mint a testünk működése szempontjából elengedhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, aminosavakat, antioxidánsokat és más ROSTDÚS tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek kiegyensúlyozott bevitele a szervezetbe. A bélflóra állapota pedig közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését.

Az egészséges táplálkozás azonban elképzelhetetlen a folyamatos folyadékpótlás nélkül. Szervezetünk több mint 70 százaléka víz, amely minden alapvető fiziológiai és biokémiai folyamat aktív részvevője. Szerepet kap a helyes emésztésben, a tápanyagok felszívódásában és szállításában, valamint hasznosításában is. Felnőttek esetében a napi ajánlott folyadékbevitel 2-3 liter között van, amibe alapvetően a víz vagy gyógynövénytea számít bele igazán.

„Ha valaki rosszul táplálkozik, nincs értelme gyógyszert szedni. Ha valaki jól táplálkozik, nincs szüksége gyógyszerre!”(Ajurvédikus mondás)

A táplálkozás, a testmozgás és a lelki állapotunk egymásra is hatást gyakorolnak. Ha megfelelően táplálkozunk, energikusabbak leszünk, könnyebb lesz mozognunk, ha rendszeresen mozgunk, az a lelkünkre is kedvező hatást gyakorol, ha a lelkünk rendben van, könnyebben változtatunk esetleges rossz szokásainkon egészségünk érdekében. Kiemelem a rendszeres, változatos testmozgás fontosságát és a szabad levegőn eltöltött idő jelentőségét. Az elhízás, a depresszió, a szorongás és a D-vitamin hiány hátterében a természettől való eltávolódásunk áll. A Föld korlátlan mennyiségű negatív töltésű szabad elektront bocsát ki, melyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket, amik csökkentik a krónikus vagy akut gyulladásokat. Már napi 20 perc mezítláb járkálás is pozitív hatással van az egészségünkre. Javul az alvásunk, gyorsabban gyógyulnak a sebeink, csökken a stressz, enyhülnek a fájdalmak és a gyulladások. A szabadban tett séta, egy erdőlátogatás, hegyi túra, meleg vagy sós vizes fürdő csodákra képes, használjuk ki! A természet a legjobb orvos!

A kényelemnek meg van az ára, hogy elmegyünk az orvoshoz és a gyógyszerektől várjuk az azonnali megoldást, csak azt felejtjük el, hogy az mennyi mellékhatással járhat. Az tény, hogy kibillentünk az egyensúlyból, de csak átmeneti javulás lesz az eredmény. A teljes gyógyuláshoz mélyre kell nyúlni, ezért adjunk meg minden lehetőséget a szervezetnek, hogy bekapcsolja az öngyógyító folyamatait. Gondoljunk csak bele, hogy regenerálódik pár nap alatt egy vágott seb a kézen! Valójában az egész testünk folyamatos megújuláson megy keresztül úgy, hogy nem is vesszük észre! Sejtjeink 7 évente megújulnak, a bél hámsejtjei 2-4 naponta, a bőrünk havonta lecserélődik, a májsejtek fél-1 hónap alatt, a csontok 10%-a cserélődik ki évente, a vörös vérsejtek 4 havonta újulnak meg. Miért ne cserélhetnénk őket egészségesre? Hiszen a betegség csak egy jelzés és feladat, ha eltávolodtunk igazi önmagunktól.